Nobel Kimya Ödülü’nün 2023 yılı sahipleri Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov oldu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, araştırmacıların kuantum noktalarının keşfi ve üretimi üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldüklerini açıkladı.
Klasik fizik yasalarının geçerli olduğu makroskobik dünyada bir cismin büyüklüğünün değişmesi, cismin fiziksel ve kimyasal özelliklerinde önemli bir değişime neden olmaz. Bir parçacığın boyutları nanometrelerle ölçülmeye başladığında ise kuantum etkileri ortaya çıkar ve parçacığın fiziksel ve kimyasal özellikleri büyüklükle birlikte değişmeye başlar. Örneğin makroskobik bir altın parçası sarı renklidir. Altın kuantum noktalarının rengi ise büyüklüklerine bağlı olarak mavi veya kırmızı da olabilir.
Kuantum noktalar günümüzde pek çok nanoteknolojik cihazın bileşenleri arasında yer alıyor. Örneğin QLED teknolojisi kullanılan televizyon ekranlarında kuantum noktalardan yararlanılıyor. Kuantum noktalar, diyotlardan yayılan mavi ışığı soğurup kırmızı ya da yeşil renkli ışık yayıyor. Böylece ekrandaki renkleri elde etmek için gerekli tüm ana renkler üretilmiş oluyor.
kaynak:
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/nobel-kimya-odulunu-kuantum-noktalarini-gelistirenler-kazandi
Yoğun Madde Fiziği Ankara Toplantısında (YMF 29) Lisansüstü Öğrencilerimiz İki Ödül Kazandı
Cihaz Eğitimine Katılan Öğrencilerimize Sertifika Taktim Töreni Yapıldı
Yeni Öğrencilerimizle Tanışma ve Oryantasyon Etkinliği Düzenlendi
Prof. Dr. Süleyman Özçelik Fotonik2024 Çalıştayına Davetli Konuşmacı Olarak Katıldı
Gazi OPS Öğrencileri ASELSAN'da
4. Uluslararası Işık ve Işık Temelli Teknolojiler Konferansı (ICLLT-2024) Başarıyla Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.