21 Ekim Dünya Fotonik Günü
30 Haziran 2021 | 15:58

Akıllı telefonunuzdaki teknolojiyi, evinizdeki ışığı veya hayatınızı kurtaran sağlık ekipmanlarını mümkün kılan fotoniği kutlama zamanı. 

Genel olarak, Fotoniğin tanımı hala çok iyi anlaşılamamaktadır. Çoğu insan lazerlere, fiber optiklere, cep telefonlarındaki optik bileşenlere aşina olmasına rağmen, Fotonik kelimesini hala duymamış olabilir. Fotonik, ışık bilimi ve teknolojisidir. Işığın ve diğer elektromanyetik radyasyonun emisyonu, manipülasyonu, iletimi ve tespiti ile ilgili tüm ürünleri ve süreçleri kapsar. Fotonik, günlük yaşamımızda hepimizi etkiler, uzaktan algılama ile gıda üretimini iyileştirir, sağlık hizmetlerini geliştirir ve küresel ısınmayı yakından takip eder. 
 
Fotonik gerçekten gelecektir. Elektronun 20. yüzyılda yaptığı elektronik ve elektrik alanındaki ilerlemelerle birlikte, foton da 21. yüzyılın teknolojisi için fotonik ile yapacaktır. 21 Ekim, 299.792.458 km/s ışık hızını benimsememizin 33. yıldönümünü kutladığımız Fotonik Günü’dür.
 
Avrupa Komisyonu, Fotoniğin potansiyelini uzun zamandır fark etmiş ve geleceği şekillendiren fotonik teknolojisini yoğun bir şekilde desteklemiştir. 2009 yılında, Avrupa Komisyonu Fotoniği beş Avrupa Temel Etkinleştirme Teknolojisinden (Key Enabling Technologies) biri olarak tanımlamış ve Avrupa Araştırma ve İnovasyon Programı "Horizon 2020" aracılığıyla 700 Milyon Euro yatırım yapmıştır. H2020'nin başlamasından kısa bir süre sonra, Avrupa Komisyonu ile Avrupa'daki fotonik paydaşları arasında uzun vadeli bir taahhüt olan Fotonik Kamu Özel Ortaklığı'nı başlatmıştır. 
 
Aslında işin özü Fotonik ile herkes için daha iyi bir yaşam kalitesi yaratılmaya çalışılmaktadır. Siz de bir sonraki sefere akıllı telefonunuza dokunduğunuzda, akıllı TV'nizi izlediğinizde veya belkide kendi kendine giden bir araca bindiğinizde fotoniği düşünmelisiniz.

 

Kaynak: https://day-of-photonics.org

             

 

 

 

 

 

 

 

background image